TEKNOFEST İzmir Kapılarını Açtı

Dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST, İzmir’de kapılarını ziyaretçilere açtı.

Cumhuriyetin 100. yılında üç büyük şehirde düzenlenen festivalin son durağı olan TEKNOFEST İzmir’e ziyaretçiler sabahın erken saatlerinden itibaren gelmeye başladı. Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde, ülkemizin milli teknoloji ekosisteminde kritik rol oynayan bakanlıkların, başkanlıkların, kamu ve özel sektör kuruluşlarının, akademik kurumların ve medya şirketlerinin de aralarında bulunduğu 121 kurumla birlikte düzenlenen festivalin açılış seremonisine ilgi büyüktü. Festivalin açılış konuşmalarını Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Mütevelli ve TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar ile İzmir Valisi Süleyman Elban yaptı.

Zamanın Ruhu Olan Değişim, TEKNOFEST Kuşağıyla Dev Bir Dip Dalgası Olarak Geliyor

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Mütevelli Heyeti ve TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar ise açılış konuşmasında: “Zamanın ruhu olan değişim, TEKNOFEST kuşağıyla dev bir dip dalgası olarak geliyor. Kök salmaya başlayan TEKNOFEST kuşağı, dünyanın daha önce şahit olmadığı zihinsel bir devrime imza atıyor. Teknoloji yarışmalarımıza başvuran milyonlarca gencimiz, inşallah tüm dünyaya nam salmış siha’larımız gibi teknolojinin tüm diğer sivil alanlarında da bayrağı çok daha yükseğe taşıyacak.  Milli teknoloji hamlesi ile dünyaya örnek oluyor ve birçok alanda öne çıkıyoruz. Türkiye, geliştiriyor, üretiyor ve her alanda kalkınıyor. Gençlerimiz, sanayiyi, teknoloji ve yapay zekâ ile harmanlayarak yeni alanlar oluşturuyor. İşte bu yeni alanlara, değişen dünyaya ruh verecek olan bizleriz. Geçmişimizin bilgeliği ile yeni sözler söyleyecek olanlar da bizleriz.  TEKNOFEST, Yalnızca bir festival değil, gençlerimizin umutlarını, hayallerini ve geleceğe dair tutkularını ortaya koyduğu bir dönüşüm rüzgârı. TEKNOFEST paydaşları olarak her çalışmanızın destekçisiyiz. Her adımda yanınızdayız. TEKNOFEST’i hayata geçiren T3 Vakfındaki ekip arkadaşlarıma, gönüllülerimize, paydaşlarımıza, yarışmalara katılan genç kardeşlerime, desteğini esirgemeyen aziz milletimize teşekkür ediyorum. İzmir'in kahramanlıkla yazılmış tarihi ve birleştirici gücüyle, bir arada daha güçlüyüz. Birlikte, tam bağımsız ve müreffeh Türkiye’nin geleceğine yürüyoruz.” açıklamasında bulundu.

Milli gururlarımız İzmir semalarında gösteri uçuşu yaptı

Türk Hava Kuvvetlerinin akrobasi timi, milli gururumuz Türk Yıldızları ve Solo Türk İzmir semalarında gösteri uçuşu gerçekleştirdi. Yerli ve milli üretim hava araçlarından Akıncı, Aksungur, Anka, Bayraktar TB2, Hürkuş, Jandarma Çelik Kanatlar, Paramotor, Gyrocopter ve Atak Helikopteri de gösterileri ile festivalde büyük alkış aldı.  Teknoloji ve girişim yarışmaları, fuar etkinlik alanları ile beraber Bilim Sokağında bulunan 6-14 yaş grubuna yönelik atölye çalışmaları, Hava ve Kara Araçları Sergisi, Planetaryum, Dikey Rüzgâr Tüneli, İklim Tüneli, Sanal Gerçeklik Tüneli, Güneş Gözlem Etkinliği, Uzay Temalı Şişme Oyun Parkı, Simülasyon Deneyim Alanları, Öğrencilerle İlk Uçuş Etkinliği, Pedallı Uçuş Etkinliği, Refik Anadol’un “Makine Hatıraları: Uzay” Sergisi, Sahne Senin Etkinliği, ana sahne gösterileri, bu sene ilk defa düzenlenen TEKNOFEST Keşif Oyunu ve daha birçok aktivite ile dolu dolu bir festival ziyaretçilerini ağırladı. Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuarı öğrencileri festivalin ilk gününde sahne alarak katılımcılara müzik ziyafeti çekerken,  Burak Yeter ise sahnesi ile ziyaretçilere eğlenceli saatler yaşattı.

Take Off Girişim Zirvesinin ön etkinlikleri İzmir’de

TEKNOFEST kapsamında bu yıl ilk defa Ankara ve İzmir’de TEKNOFEST Yarışmalarına başvuru yapan takım üyelerinin projelerini girişime dönüştürmesi, girişime dönüşenlerin büyümesi ve bu sayede ülkemizin girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesi amacıyla TEKNOFEST Girişim Yarışması İzmir ayağı başladı. TEKNOFEST Girişim Yarışması kapsamında toplam 7 Milyon TL’den fazla ödül imkânı sunuluyor. Girişimcilik ekosistemine katkı sağlama hedefi doğrultusunda Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ana yürütücülüğünde Aralık 2023’te İstanbul’da gerçekleşecek Take Off Girişim Zirvesinin ön etkinlikleri ise TEKNOFEST Ankara ve İzmir’de düzenleniyor. Take Off Girişim Zirvesi ön etkinliği birincileri toplamda 2.225.000 TL nakdi ödül kazanma ve Take Off Girişim Zirvesine katılma hakkı kazanacak. Ankara’da düzenlenen TEKNOFEST Girişim Yarışmasında 34 girişim 3 Milyon 750 Bin TL, Take Off Girişim Zirvesi ön etkinliğinde (Pre Take Off) 11 girişim 1 Milyon 275 Bin TL’lik ödülün sahibi oldu. İzmir etabında ise Sağlık ve İyi Yaşam Teknolojileri, Çevre, Enerji ve İklim Teknolojileri, Turizm Teknolojileri ve Oyun, Engelsiz Yaşam Teknolojileri temalarında yüzlerce gencimiz Türkiye’nin Milli Teknoloji Hamlesini daha da ileriye taşıma hedefi ile mücadele ediyor.

Deneyap Fikir Maratonu ve Deneyap Makeathon Yarışması Başladı

Deneyap Teknoloji Atölyesi öğrencilerine özel olarak TEKNOFEST İzmir’de düzenlenen Deneyap Fikir Maratonu ve Deneyap Makeathon Yarışması öğrencilerin büyük heyecanıyla başladı. Yarışma kapsamında öğrencilerin fikir geliştirme süreçlerini sunum yeteneklerini pekiştirmeleri ve aynı zamanda ürünleştirme sürecini, marka geliştirmeyi deneyimlemeleri hedefleniyor. 913 takım başvurusunun alındığı Deneyap Fikir Maratonunda 28 takım, 1005 takım başvurusunun alındığı Deneyap Makeathon’da ise 32 finalist takım yarışıyor.